Stavni članki

Zanimivi stavni članki, ki vam omogočajo bolje razumeti kompleksen svet športnih stav.

Azijski handicap ali navadna stava (1X2)?

Na prvi pogled se stava na azijski handicap 0:1/2 in običajna stava na zmagovalca (1 ali 2) ne razlikuje, saj gre za isto stavo vendar kljub temu pogosto najdemo različne kvote za obe stavi pri isti stavnici. Zakaj je temu tako?

Kljub temu, da sta stavi isti gre za različna stavna trga. Stave na azijski handicap imajo nižjo stavno maržo (okrog 104%), medtem ko je stavna marža za navadne stave višja (okrog 112%).

To pomeni, da pri stavah na azijske handicape dobite boljšo kvoto za vašo stavo kot pri navadnih stavah. Primer:

Juventus – Arsenal

1X2: @1,80 @3,60 @4,0

AH -1/2: @1,90 @2,00

Kot je razvidno iz zgornjega primera je kvota za zmago Juventusa (1) na navadnih stavah @1,80 in kvota za zmago Juventusa (-1/2) na azijskem handicapu @1,90. Neumno bi bilo staviti na zmago Juventusa z navadnimi stavami saj očitno dobimo nižjo kvoto.

Poraja se vprašanje, zakaj stavnice to dopuščajo. Odgovor je sledeč: stavnice se vedno trudijo uravnotežiti višino vplačil na določeno stavo in velikokrat spremembo kvot usmerja stavni trg oz. igralci športnih stav.

Če je višina vplačil na določen izid prevelika, stavnica zniža kvoto za ta izid saj jim grozi prevelika obveznost izplačil, če se ta dogodek zgodi (npr. kadar ekipa velja kot velik favorit). Navadne stave so za ta vpliv bolj dovzetne in nihanja stavnih kvot so večja.

Zaradi različne dinamike stavnih trgov in različnega profila rednih igralcev navadnih stav in azijskih handicapov so različne kvote za isto stavo pri isti stavnici povsem običajna stvar.

Naredite si uslugo in ne pozabite vedno preveriti stavnih kvot za obe vrsti stav, saj so razlike lahko precejšnje. Vaša stavna banka vam bo hvaležna.